It is currently Fri Oct 31, 2014 6:51 am

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 2:07 pm 
Offline
KNF mod

Joined: Wed Dec 30, 2009 12:47 pm
Posts: 336
Location: Jalan Duta-Kemaman
Salam pada semua kengkawan yang ambe wase amat berminat dengan teknik jigging nie selepas trip lepas dimana poknik berjaya menjinakkan Ebek Gergasi dengan teknik jigging nie...hehhehe...Jealous aku...So di sini ambe terjumpa artikel yang dibust oleh Cikgu Bwan, Otai dari sabah yang mana amat bagus sekali untuk kita yang baru nak belajar teknik ini...
So ambe harap dapat berkongsi ilmu dengan kengkawan semua dan harap dapat sedikit sebanyak ilmu dari artikel ini....hehhe...layannnn...

By : Cikgu Bwan KK

JIGGING: PART 1

Vertical jigging, deep jigging, Japanese jigging, extreme Jigging…Pelbagai jolokan digunakan untuk menggambarkan kaedah pancingan yang semakin popular pada hari ini yang bermula di Jepun dan semakin berkembang ke seluruh Asia, Oceania dan Eropah. Tidak menghairankan pada hari ini orang-orang Amerika pun mula berjinak-jinak dengan aktiviti jigging ekstrim ini.

Sebenarnya jigging merupakan antara kaedah memancing yang tertua yang telah diamalkan di Barat. Orang-orang Jepun yang terkenal dengan budaya rekacipta mereka telah membuat innovasi terhadap teknik ini. Mereka telah menghasilkan pelbagai produk baru yang asasnya adalah penggunaan set pancing yang ringan tetapi boleh menewaskan gergasi-gergasi bagak. Dahulu, gergasi samudera seperti tuna sirip kuning (YFT), tuna gigi anjing (Dogtooth Tuna), gerepoh gergasi (GT), aji-aji dan sebagainya hanya berjaya ditewaskan dengan menggunakan set pancing yang kasar. Penggunaan set yang kasar ini tidak memberi peluang kepada mereka yang berbadan kecil terutamanya orang-orang Asia kerana kita terpaksa berhempas pulas untuk mengendalikan perlatan tersebut. Ini membunuh keseronokan memancing. Sebaliknya penciptaan baru peralatan ringan tetapi berkuasa tinggi oleh orang-orang Jepun telah membuka peluang seluas-luasnya kepada sesiapa saja terutamanya masayarakat Asia yang berbadan kecil untuk menikmati keseronokan sukan memancing ekstrim atau big game. Saya yakin sekiranya kepingan besi yang dikarau laju oleh anda disergah mangsa, anda pasti akan jatu cinta dengan teknik berjigging.

Kedah Berkesan Untuk Jigging

Penggunaan eco sounder atau fish finder adalah dimestikan untuk memastikan kejayaan teknik jigging. Dengan adanya kecanggihan teknologi dalam mengenal pasti lubuk-lubuk ikan tertentu, jig akan dilepaskan di tempat-tempat yang didiami oleh ikan. Dalam konteks tempatan, tidak semua ikan berjaya diperdayakan dengan kepingan besi walaupun sekali-sekala ada juga spesis-spesis tertentu yang jarang meratah jig seperti ikan merah, kerapu dan ikan-ikan dasar yang lain turut terpedaya. Antara spesis tempatan yang dikenal pasti menjadikan kepingan besi sebagai menu tetap mereka adalah seperti cupak, gerepoh, tenggiri, jenahak, senangin dan alu-alu. Dengan adanya teknologi GPS, sekiranya spesis tertentu berjaya dikenal pasti kedudukannya, mudahlah bagi kita untuk mengulangi spot yang sama. Jig akan dibuang 10 hingga 20 kaki ke bawah dari kumpulan ikan yang dikenalpasti melalui sounder. Jigging melalui cara ini tentunya lebih berkesan daripada jigging secara membabi-buta. Janganlah, asal nampak air je nak turunkan jig.

Keberkesanan jigging selalu dikaitkan dengan gaya larian jig yang kelihatan seperti anak-anak ikan yang cedera. Selain itu, ikan juga menyambar jig kerana geram dan terganggu dengan pergerakan jig. Oleh itu, kemahiran berjigging atau mengunjun adalah mustahak untuk memperdayakan mangsa.

Kekili Jigging

Kedua-dua jenis kekili sama ada kekili menegak (multiplier) atau kekili mendatar (spinning) sesuai digunakan untuk jigging. Terpulanglah kepada kesesuaian dan kegemaran masing-masing.

Antara kekili menegak yang sinonim dengan aktiviti jigging ialah seperti Shimano Ocea Jigger, Shimano Kaikon, Daiwa Saltiga Z, Accurate Boss Magnum, Avet JX. Pemilihan kekili menegak yang sesuai adalah penting kerana kekili yang tirus (narrow) adalah lebih sesuai berbanding dengan yang lebar kerana ini akan memudahkan tali dikarau tanpa perlu disusun. Hampir semua kekili mendatar untuk jigging tidak mempunya level wind. Kekili yang tirus juga lebih ringan dan lebih mudah dikawal ketika berentap dengan mangsa.

Sementara kekili mendatar yang popular pula ialah seperti Shimano Stella, Twinpower, Biomaster, Ultegra dan Navi. Daiwa mengeluarkan kekili seperti Saltiga Series. Ada juga yang menggunakan Penn Spinfisher. Yang penting, ratio kelajuan mestilah tinggi dan mempunyai sistem tegangan (drag) yang berkualiti. Drag yang berkualiti amatlah diperlukan untuk menghentikan larian mangsa ke struktur tajam dan bergerigi seperti batu karam atau kapal karam yang akan memutuskan tali.


Jenis-jenis Jig

Terdapat pelbagai jenis jig di pasaran daripada pelbagai jenama berdasarkan saiz, warna dan bentuk.
Image
Image

Adalah sukar untuk mengatakan jig yang manakah yang lebih berkesan daripada jig yang lain. Perkara yang paling penting ialah menyesuaikan saiz jig berdasarkan kedalaman air dan perlatan yang digunakan. Secara umummnya, saiz jig berubah bagi setiap 100 kaki. Misalnya, kedalaman 100 kaki amat sesuai menggunakan jig bersaiz 100g dan begitulah seterusnya jig yang semakin besar digunakan apabila air semakin dalam. Pemilihan saiz yang besar ini akan mempercepatkan jig jatuh ke dasar. Begitu juga saiz jig mestilah disesuaikan dengan arus pada masa itu. Sekiranya arus agak laju, saiz jig yang sesuai perlu digunakan untuk memastikan jig jatuh betul-betul di kawasan yang sudah dikenalpasti kawasan ikan bermain dan tidak tersasar akibat dibawa arus. Sebagai panduan, jig yang dipilih juga boleh disesuaikan dengan ikan-ikan umpan (bait fish) yang bermain-main di kawasan itu.

Warna jig juga memainkan peranan. Apabila jigging pada waktu malam, jig jenis night glow atau pun luminous adalah pilihan yang utama. Spesis seperti cupak dan tenggiri amat mudah diperdayakan dengan jig malahan dalam banyak keadaan lebih tertarik untuk meratah kepingan besi daripada mencium umpan hidup. Untuk memudahkan dan membuat eksperimen, pastikan kotak jig anda mengandungi pilihan pelbagai jenis warna untuk disesuaikan dengan spesis-spesis yang berlainan dan tempat yang berlainan.

Jig-jig yang lebih ringan biasanya digunakan untuk memperdayakan spesis-spesis pelagik seperti tongkol, cupak dan tenggiri. Jig biasanya dilontar agak jauh dari bot dan dikarau dengan cara mengangkat tinggi hujung joran dan mengarau dengan laju apabila menjatuhkan joran seperti anda sedang mengepam joran. Manakala jig yang berat pula digunakan untuk memperdayakan spesis dasar seperti aji-aji dan kerapu. Jig dikarau laju sambil mengangkat sedikit sahaja joran atau dikenali sebagai fast short stroke. Kekili dipusing laju sekali sambil menghenjut joran dengan pantas.

Mata Pancing (Assist Hooks)

Sebarang mata pancing boleh digunakan tetapi sememangnya ada mata pancing yang dijual untuk dipadankan dengan jig anda. Yang penting anda perlulah mengikat mata pancing tersebut menggunakan sejenis tali yang dipanggil kevlar (selalunya berwarna merah) . Ada yang mengatakan bahawa penggunaan tali kevlar itu sendiri akan menarik minat ikan. Namun yang lebih penting penggunaan tali itu adalah untuk mengelakkan daripada jig anda tersangkut di dasar. Mata pancing yang dipadankan dengan jig seharusnya lebih lebar daripada kelebaran jig anda.

Image
Image
Anda boleh membeli mata pancing sahaja dan mengikatnya sendiri atau membeli mata pancing yang sudah diikat sedia

Image
Tali kevlar

ImageImage
Split ring dan solid ring

Image
Split ring dan solid ring yang diikat pada jig


ImageImageImageImageImageImage
Cara-cara mengikat assist hook

Image
Cara-cara memasang mata pancing pada jig


Image
contoh solid ring yang berkuasa...(bukan cap ayam)

Tali

Penggunaan tali sulam adalah satu kemestian dalam berjigging. Tali sulam bukan sahaja dapat memotong air dengan lebih cepat, kurang daya regang, sensitif tetapi yang paling penting diameternya yang kecil akan membolehkan lebih banyak tali diisi dalam gelendung kekili anda. Jangan kita lupa bahawa keseronokan berjigging adalah menggunakan peralatan pancing yang kecil dan ringan untuk menawan mangsa bagak.

Orang-orang Barat menggelarkan tali sulam sebagai dyneema atau spectra tetapi orang Jepun memanggilnya sebagai tali PE. Tali PE Jepun yang popular selalunya mempunyai warna yang berlainan untuk setiap 10 meter. Ini untuk membolehkan pemancing mengenalpasti tahap kedalaman tertentu ikan mengasak jig. Namun, penggunaan tali berwarna ini juga kadang-kala menimbulkan masalah tertutamanya apabila banyak “tukang gunting” berkeliaran di kawasan tersebut dan amat tertarik dengan warna-warni tali tersebut.

Terdapat pelbagai tali sulam di pasaran dan yang paling popular di kalangan kaki jigging ialah seperti Power Pro, Berkley Whiplash, YGK, Varivas, Gosen, Zenaq Jigger Thrust dan sebagainya. Janganlah terlalu berkira untuk membeli tali sulam yang berkualiti jika anda mahu menjadi mat jigging kerana kejayaan menewaskan spesis-spesis bagak banyak juga dipengaruhi oleh tali sulam yang berkualiti. Lagipun, tali sulam tidak mempunyai memori yang kalau dijaga dengan baik akan bertahan dalam tempoh yang lama walaupun warnanya luntur sekali pun. Tali sulam juga tidak akan rosak kalau berlilit dan diuraikan semula tidak seperti tangsi yang tentunya akan menjadi kerinting selepas sesi mesyuarat yang panjang.

Perambut (Leaders)

Penggunaan perambut adalah mustahak terutama untuk medium dan heavy jigging. Memandangkan tali sulam tidak mempunyai regangan, tali ini akan mudah putus apabila direntap secara tiba-tiba. Oleh sebab itulah perambut tangsi amat diperlukan. Perambut tangsi atau perambut kejutan mono (mono shock leader) ini diperbuat khas untuk tujuan jigging dan berlainan dengan perambut biasa. Kaki-kaki jigging pro selalunya menggunakan perambut jenis Fluorocarbon yang lebih lasak menahan geseran dan kurang kelihatan di dalam air yang dikenali juga sebagai perambut hantu. Tetapi perambut ini seperti Seaguar, Suffix Invisiline, Berkley Vanish agak mahal harganya.

Berapa panjangkah perambut ini? Tidak ada formula yang khusus sebenarnya. Yang penting, apabila ikan sudah berada di birai bot, anda tidak mahu memegang tali sulam yang tajam itu atau pun tali sulam anda bergesel pada birai bot yang akan memutuskannya tanpa anda sedari. Saya selalu menggunakan kaedah lima kali panjang joran untuk menyukat panjang perambut.

Satu masalah lagi. Bagaimana mahu menyambung tali sulam dengan perambut mono? Agak susah juga untuk dilakukan tetapi alah bisa tegal biasa. Banyak jenis ikatan yang diperkenalkan seperti double bimini twist atau uni to uni knot dan sebagainya. Tetapi ikatan yang paling digemari oleh kaki jigging ialah ikatan FG atau Mid knot.


Image
Ikatan FG atau Mid knot

_________________
Buang sampah kedalam tong sampah kerana anda akan tenggelam didalam timbunan sampah jika anda membuang sampah merata-rata......
Ngail kalu roger2 la ambe - 019 2749445(BS)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 2:41 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Sun Dec 27, 2009 9:12 am
Posts: 5472
Location: terengganu - negeri sembilan
wahhhhhhh TQ BS.. info yang bagus..... :D

_________________
roger-roger untuk komplot 017-9612844

Maybank 163091001793 ( Mohd Rozi Jusoh )bank islam 13044020980378 ( Mohd Rozi Jusoh)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 3:01 pm 
Offline
KNF mod

Joined: Wed Dec 30, 2009 12:47 pm
Posts: 336
Location: Jalan Duta-Kemaman
Harap dapat membantu kengkawan semua tentang teknik jigging nie....
Ambe pun amat tertarik dengan teknik nie kerana anda akan terasa sentapan serta kekuatan ikan tersebut menghantam jig anda...hehhehe....
PAPA...boleh la buat trip untuk bulang 5 nie...hehhehe...

_________________
Buang sampah kedalam tong sampah kerana anda akan tenggelam didalam timbunan sampah jika anda membuang sampah merata-rata......
Ngail kalu roger2 la ambe - 019 2749445(BS)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 3:06 pm 
Offline
KNF mod
User avatar

Joined: Sun Dec 27, 2009 11:19 am
Posts: 500
Location: kole iba dan kawasan yg sama waktu denganye..
bagiuh sungguh info nie..baru duk bercakap dah pun kuar artikel nie..cepat sungguh..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 3:10 pm 
Offline
KNF mod

Joined: Wed Dec 30, 2009 12:47 pm
Posts: 336
Location: Jalan Duta-Kemaman
Hehheheheh....ambe dok tahu nok buat ape kat umoh nie boh....Kebetulan deme criter pasal jigging nie terus ambe bangun dari katil on laptop ambe....hehhehe....dapat pulop artikel molek gini....

_________________
Buang sampah kedalam tong sampah kerana anda akan tenggelam didalam timbunan sampah jika anda membuang sampah merata-rata......
Ngail kalu roger2 la ambe - 019 2749445(BS)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sat Apr 10, 2010 10:50 pm 
Offline
kelisa emas

Joined: Sat Jan 23, 2010 1:37 pm
Posts: 2350
info yang bernas.... tq2...

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sun Apr 11, 2010 12:05 am 
Offline
KNF mod
User avatar

Joined: Wed Mar 31, 2010 11:21 pm
Posts: 1945
Location: Teluk Intan - Kuala Terengganu
info yang mantap... TQ BS..
satu lagi cara untuk buat assist hook...

http://www.youtube.com/watch?v=DadadSqk ... re=related


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Sun Apr 11, 2010 12:14 am 
Offline
HARUAN
User avatar

Joined: Fri Feb 12, 2010 10:46 pm
Posts: 108
tq bro....mmg bermakna info ni....ia akan jd panduan ketika jigging nanti...
terutama nak menaikkan ebek.... :D :D

_________________
LUBUK MU..LUBUK KU JUGA..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Mon Apr 12, 2010 11:49 am 
Offline
KNF mod
User avatar

Joined: Sun Dec 27, 2009 9:06 am
Posts: 3509
terima kasih BS..
satu info yg berguna untuk kita semua.

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Teknik Jigging
PostPosted: Mon Apr 12, 2010 11:50 am 
Offline
KNF mod

Joined: Wed Dec 30, 2009 12:47 pm
Posts: 336
Location: Jalan Duta-Kemaman
SAma2 boh...ambe gian doh nok jigging nie...hehhehe...

_________________
Buang sampah kedalam tong sampah kerana anda akan tenggelam didalam timbunan sampah jika anda membuang sampah merata-rata......
Ngail kalu roger2 la ambe - 019 2749445(BS)


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translated by Maël Soucaze © 2009 phpBB.fr